Regeringen i Mali har bedt Danmark om at trække sine soldater hjem. Meddelelsen er kommet, efter blandt andre Danmark har kritiseret regeringen for at udsætte et lovet valg i fem år. Sådan går det, når man samarbejder med korrupte og diktatoriske regimer.

Jeg, der fra starten har været imod missionen i Mali kan kun sige: farvel og tak! Danske soldater har ikke noget at gøre der. Afrikanerne må hjælpe sig selv og hinanden. Det er ikke en opgave for dansk forsvar.

Danske soldater skal selvfølgelig kæmpe for danske interesser. Det er tydeligt, at vi ikke har sådan nogle i Mali.

Mali-mission forebygger ikke migration

Før Folketinget vedtog at sende soldaterne til Mali, undersøgte jeg sagen. Konflikten i Sahelregionen eskalerede i 2012. Siden har Danmark støttet internationale militære indsatser i Mali og den bredere Sahelregion. Formålet med den samlede indsats var fra starten at bekæmpe terror. Formålet var også at forebygge ustabilitet, konflikt og irregulær migration. Desuden skulle støtten bidrage til langsigtet udvikling i regionen.

Så er det blevet angivet som et argument, at det er i Danmarks interesse, fordi området er et væsentligt oprindelsesland for irregulære migranter. Jeg undersøgte derfor tallene. Antallet af asylansøgere, der er kommet til Danmark i løbet af de sidste 7 år, altså sammenlagt, er for Malis vedkommende ti, altså samlet set i løbet af 7 år. Fra Burkina Faso er der kommet tre. Og fra Niger er der kommet en.

Det er 14 for mange, men sammenlignet med eksempelvis Syrien og Afghanistan er tallet meget lille, og det kan heller ikke begrunde en dansk militær indsats i området.

Danske soldater skal kæmpe for Danmark

Hele denne sag er pinlig for de politikere, der på svagt grundlag har sendt danskere til Mali. De danske soldater skal selvfølgelig kun kæmpe for det, der virkelig er danske interesser. Her kan man pege på missioner for Nato, der er garanten for Danmarks sikkerhed. Derimod skal Danmark afslutte sine engagementer i krige i Mellemøsten, Asien og Afrika.

Så dygtige som de danske soldater utvivlsomt er, kan de ikke skabe fred og fremgang i regioner, der er plaget af etniske konflikter, stammekrige og religionskrige. At sende soldater ud for at kæmpe for demokrati sådanne steder er dybt naivt og uansvarlig hasard med menneskeliv.

De unge mennesker, der drømmer om at kæmpe for Danmark, skal nok en dag få deres chance. Krig og konflikt er et grundvilkår, og som nation skal vi altid være i stand til at kunne forsvare vores land og vores interesser. Så meget desto bedre er det, at danskere nu ikke skal risikere liv og førlighed i Mali.