Regeringen håndterer den sidste fase af corona-epidemien helt forkert.

Det ekstreme forsigtighedsprincip har givet regeringen tunnelsyn og gjort den fartblind for de mange og tunge negative konsekvenser af de skrappe og voldsomme restriktioner, som danskerne tvinges til at leve med.

Danskerne skal have deres liv og frihed tilbage. Befolkningen kan ikke længere holdes i regeringens jerngreb af kontrol.

Hvis man er virolog, er det naturligt, at man kun er optaget af én ting: At få smitten helt væk. Men når man er minister i en regering, har man pligt til at veje restriktionerne op mod en masse andre hensyn. Der er rigtig mange andet vigtigt i danskernes liv end corona.

Her har regeringen svigtet totalt.

Mette Frederiksen har fået tunnelsyn
Når Mette Frederiksen taler om ’fuldstændig epidemikontrol’, og Magnus Heunicke siger at ”alle danskere skal testes to gange om ugen”, er det udtryk for, at regeringen har overtaget virologernes ensidige fokus og er blevet blind for alt andet.

Jeg mener, at et proportionalitetsprincip skal sættes i stedet for regeringens ekstreme forsigtighedsprincip.

Når man anlægger et proportionalitetsprincip i stedet for det ekstreme forsigtighedsprincip, vil man ikke lade én eneste af de mange restriktioner fortsætte én dag længere end dertil, hvor ulemperne er større end fordelene.

Et proportionalitetsprincip vil i mine øjne helt naturligt lede til en beslutning om allerede nu at åbne alle dele af samfundet til det niveau, vi havde i sommer.

Målrettet og fokuseret indsats
I stedet for nedlukning skal vi sætte skrappere ind med testning ved grænserne, så vi sikrer, at vi ikke lukker smitte ind den vej. Grænsekontrollen er i dag kun sporadisk. Der skal være døgnbemanding ved alle overgange.

Og vi skal have en målrettet indsats med test, opsporing og isolation i de boligområder og miljøer, hvor smitten trives i dag. Det er fuldstændig unødvendigt at holde en tøjbutik i Hjørring og et fitnesscenter i Holbæk lukket, fordi et socialt boligområde i Ishøj har et højt smittetal.

En fokuseret indsats vil være langt billigere og mindre indgribende, men i mine øjne fuldt ud forsvarlig og tilstrækkelig.

Sundhedsvæsenet ikke udfordret
Hvis regeringen satte et proportionalitetsprincip ind i stedet for det ekstreme forsigtighedsprincip, ville smitten naturligvis stige i en periode.

Men da de udsatte grupper allerede er vaccinerede eller på vej til at blive det, vil det ikke få de store negative konsekvenser for belastningen af sundhedsvæsenet.

Det fortæller erfaringerne fra Israel os, hvor man nu er kommet rigtig langt og har vaccineret størstedelen af befolkningen.

Og den opadgående smittekurve vil blive brudt igen, når vaccinerne i løbet af nogle uger, når længere ud i befolkningen.

Det vil være til at håndtere. Ulemperne ved en smittestigning vil være langt mindre end fordelene ved en genoplukning.

Ingen gode argumenter for fortsat nedlukning
Vi er ikke i begyndelsen af epidemien. Vi er i slutningen.

Vi kender i dag epidemien meget bedre end for et år siden. Alle danskere ved, hvad man skal passe på for ikke at blive smittet eller bringe smitte videre til andre.

Smitten i samfundet er i dag – bortset fra nogle lommer i nogle få kommuner – meget lav.

De udsatte beboere på plejehjem og personalet er vaccineret, og de øvrige udsatte grupper er ved at få vaccinen i disse dage.

I løbet af få måneder vil alle danskere, der ønsker det, være vaccinerede.

Det er på tide, at vi handler rationelt og med fornuft. Kuren må ikke blive værre end sygdommen.

Corona har været slem, men vi behøver ikke at skade os selv yderligere. Giv nu danskerne deres liv og deres frihed tilbage.

Kærlig hilsen
Pernille