Du skal belønnes for at arbejde og skabe værdi

Vi skal skelne mellem dem, der kan og dem, der ikke kan.

Politikerne har skabt et umenneskeligt system for syge og nedslidte. Det er uværdigt, at man i systemet i dag insisterer på at presse to til fem timers arbejde ud af folk, der reelt set ikke magter det.

Der skal være forskel på at være syg og nedslidt og på at være rask.

Syge og nedslidte skal have en enklere og hurtigere vej til førtidspension. De skal fri af kommunens kløer. I stedet skal en læge afgøre, om de skal have bevilget en midlertidig eller permanent førtidspension.

I et borgerligt samfund betyder det samtidig, at raske og rørige må tage ansvar for deres eget liv. Nye Borgerlige vil nedlægge jobcentrene. De raske får friheden til at leve, som de vil.

Når man har fået de syge og nedslidte ud af kontanthjælpssystemet, kan man indføre en simpel trappemodel, som gør al kontrol overflødig.

De første tre måneder af ens ledighed får man fuld kontanthjælp. Derefter nedsættes kontanthjælpen hver tredje måned, så man efter et år rammer Ydelseskommissionens grundsats. Forsørgere får et forsørgertillæg, som ikke aftrappes.

Det vil – især når man kombinerer det med lavere skat på arbejde i bunden af indkomstskalaen – give et meget stærkt incitament til, at man finder sig et job hurtigt.

I stedet for jobcentrene får kontanthjælpsmodtagere et tilgodebevis i hånden, som kan betale for privat professionel hjælp til jobjagten. Dog med den betingelse, at betalingen kun falder, hvis indsatsen fører til et job.

Det kan godt gøres enkelt, hvis man skelner mellem dem, der kan og dem, der ikke kan.

Borgerlige løsninger skal bygges på målsætningen om, at politikerne skal bestemme mindre og danskerne meget mere selv – også over flere af deres egne penge.

Sådan vil Nye Borgerlige bygge systemet op fra ny – med mindre stat og mere menneske.

Vores politik er fuldt finansieret. Bliv medlem eller læs mere i vores plan for et mere borgerligt Danmark.

Bliv medlem
Læs planen