Dine egne frie valg giver mindre frås

Den nobelprisvindende amerikanske økonom Milton Friedman (1912 – 2006) opstillede ovenstående matrice for at beskrive de fire måder, man kan bruge penge på.

Den første måde er at bruge dine egne penge på dig selv. I dette kvadrat efterstræber du den lavest mulige pris til den højest mulige værdi. Du jagter tilbud og køber kun det, du ved, du vil have.

Den anden måde at bruge penge på er kvadratet øverst til højre. Her har du fået mulighed for at bruge andres penge – oftest skatteydernes – på dig selv. Du skal ikke længere tage hensyn til, at prisen er lav. Men fordi pengene bruges på dig, går du op i, at det er lige præcis det, som du ønsker, at du får. Det kan f.eks. være at du får et ’tilgodebevis’ fra staten, som skal bruges på den service, du har behov for.

Den tredje måde at bruge pengene på er i kvadratet nederst til venstre. Du bruger dine egne penge på andre end dig selv. Her er du stadig interesseret i at holde udgifterne nede, da du ikke vil gældsætte dig unødigt. Til gengæld så går du mindre op i, om det, du køber, er det bedst mulige for pengene til den person. Du stiller dig hurtigere tilfreds.

Den sidste måde at bruge penge på er kvadratet nederst til højre. Her kan du bruge andres penge på andre end dig selv. I den danske velfærdsstat bruges godt halvdelen af alle midler på denne måde. I dette kvadrat er der ikke fokus på at sikre sig, at der ikke er spild. Samtidig går man knap så meget op i, om det, der købes, reelt er det, som den anden har brug for. Det er her, der opstår masser af frås: Politikerne bruger dine penge på andre. Politikerne bruger andres penge for at fremstå godt – særligt overfor dem, de giver pengene til. Ofte deres egne vælgergrupper.

Derfor vil Nye Borgerlige med sin økonomiske politik sikre, at politikerne bestemmer mindre, og at danskerne bestemmer mere selv – også over flere af deres egne penge. Desto færre penge, politikerne har til frås, desto bedre kernevelfærd og velstand vil den enkelte dansker få.

Vores politik er fuldt finansieret. Bliv medlem eller læs mere i vores plan for et mere borgerligt Danmark.

Bliv medlem
Læs planen