Holger Gorm Petersen

Byrådsmedlem og 2. viceborgmester i Vejle Kommune.

Regionsrådsmedlem i Region Syddanmark.

Folketingskandidat i hele syd- og Sønderjylland – valgt i Vejlekredsene.

Medlem af hovedbestyrelsen i Nye Borgerlige.

 

Grundlovsdag er måske den flotteste dag at hejse Dannebrog på. For grundlovsdag er hele Danmarks dag. Det er demokratiets og frihedens dag

Denne dag har vi fejret siden den 5. juni 1849 – hvor Danmark fik sin første frie forfatning – grundloven blev der underskrevet af Kong Frederik d.7.

Grundloven slår fast – at vi er en nation, der bygger på en fælles historie – symboliseret ved vores Kongehus, kristendommen og de kristne værdier.

Grundloven skal også sikre os imod, at politikerne på Christiansborg kan skalte og valte med Danmark og danskerne, som de lyster.

Grundloven handler ikke om store uopnåelige idealer. Den handler om den jordbundne danske virkelighed. Den er i al sin enkelhed – en solid ramme for det danske demokrati.

De ganske få – og små justeringer gennem tiden viser, –  at vore forfædre ikke spildte deres tid på unødige ord. De vidste, at Grundloven skulle udgøre en solid grundpille for det danske folkestyre. – Derfor forfattede de den på et smukt og klart dansk, så den kunne forstås af alle.

Det var danskernes lov – ikke nogen andres.

Grundloven er under stigende pres – så vi skal hver dag huske os selv på, – at vores frihed og demokrati, ikke er en selvfølge.

Vi skal også sige fra – når nogen kommer og forlanger – at de

vil have særbehandling i forhold til deres religion.

I denne valgperiode har vi haft en debat i Regionsrådet, om der skal være kristne eller multireligiøse rum på vores NYE sygehuse, eller ved ombygning af de eksisterende sygehuse.

Kirkerummet og kapellet skal selvfølgelig tage udgangspunkt i vore kristne værdier – altså udsmykkes med kristne symboler.

Andre religioner må også gerne bruge kirkerummene – de kunne i så fald dække de kristne symboler til, hvis de ønskede det.

Alligevel besluttede et stort flertal i Regionsrådet – at kirkerummet og kapellet skal være multireligiøse rum, det vil sige rum uden kristne symboler.

Det betyder, at der bliver et kors på hjul, der så kan trilles ud og ind efter behov.

Det er dog så udansk som det snart kan blive.

Vi har også for nylig haft en debat om påklædningen af medarbejdere på regionens sygehuse. Nye Borgerlige ønsker ikke – at for eksempel muslimer skal have lov at bruge det kvindeundertrykkende tørklæde på arbejde – og dermed chikanere vore syge borgere – der ligger og har det svært nok med deres sygdom.

Desværre ønsker næsten alle andre partier – at støtte særbehandlingen af muslimer og andre religioner.

Lad os håbe danskerne husker dette ved de næste valg.

Der er også de mange krav der bliver stillet – som for eksempel, at der skal laves særregler for svømmeundervisning,

– at folkeskoler ikke må besøge folkekirken i december måned,

– at svinekød skal fjernes fra vores børneinstitutioner, som har den konsekvens –  at der ikke kan serveres leverpostej og frikadellemadder.

Hver for sig kan disse ændringer i det danske samfund virke små – men samlet set er det et udtryk for, at det danske samfund forandrer sig.

 

Vores Grundlov er under pres – ikke kun udefra – men så sandelig også indefra.

Det bør sætte gang i tankerne – især her på Grundlovsdag

Mange ude i verden misunder os vores samfundsindretning. – hvorfor skal vi så lave det om – fordi folk der kommer fra langtbortistan – forsøger det.

Nye Borgerlige siger nej – og lad os sige det klart:

Vi vil beholde vores Danmark.

Det Danmark hvor vi holder fast i vores traditioner og værdier – og som har gjort os til et af de lykkeligste folk i verden.

 

Grundlovsdag er jo også en dag hvor vi godt kan fortælle hinanden om nogle af de gode oplevelser vi heldigvis også har.

Som formand for seniorudvalget i Vejle Kommune – er jeg jævnligt rundt og besøge vore plejecentre – og jeg er rigtig glad for det jeg ser.

Vi har gode og velfungerende plejecentre – og jeg fornemmer en generel god tilfredshed blandt de borgere jeg møder.

De har det efter omstændigheder godt og er rigtig glade for de mange medarbejdere – der gør deres yderste for at gøre hverdagen så indholdsrig som muligt.

I Vejle kommune bliver der hver dag serveret frisklavet mad på alle plejecentrene – måske er det en af forklaringerne på tilfredsheden.

Jeg syntes vi alle skal være glade for de muligheder vi har – for at hjælpe de ældre og de handicappede borgere – der har det rigtig svært.

I Danmark skal vi fortsat værne om vore værdier og det Danmark vi kender – det Danmark mange andre lande er misundelige på – et godt – trygt og stabilt samfund.

Det gør vi blandt andet ved at fejre en dag som i dag – Grundlovsdag.

Vores demokrati er ikke en lille sart plante – men derimod et stort stærkt bøgetræ.

Må det blive ved med at være sådan – ALTID.

Det jo også en anden vigtig dag i dag –

Har alle mændene fået nogle gode gaver i dag ?

Husk – det er jo i dag I skal forkæle jeres fædre – det er fars dag.

I kan nå det endnu.

Med disse ord vil jeg ønske jer alle en fortsat god og glad Grundlovsdag.

Tak for ordet.