01.08.2019 Donald Trump har valgt at besøge Danmark i starten af september. Det skal vi være glade for. USA’s præsident er den mest magtfulde person i verden, og det er en anerkendelse af Danmark, at han vælger at bruge tid på at besøge os.

USA er vores nærmeste allierede og den fremmeste garant for Danmarks sikkerhed. Under hele den kolde krig og stadig i dag er det NATO, som sikrer Danmark frihed. USA var også afgørende for, at Danmark blev befriet for den tyske besættelse. Det synes der at være mange, som har glemt i dag. Og nej, det er ikke EU, der har sikret freden i Europa efter 2. verdenskrig, selvom mange påstår det.

Jeg håber, at Mette Frederiksen vil benytte lejligheden til at forsikre Trump om, at Danmark vil leve op til sin forpligtelse om at bruge 2 % af BNP på forsvaret. Naturligvis skal Danmark leve op til de løfter, vi har givet. Når man indgår en forsikringsaftale, betaler man også præmien. Det kan ikke være rigtigt, at USA skal betale en højere andel af sit BNP, og at Danmark kører delvis på frihjul.

Efter Trump er kommet til magten i USA, er der sket en bevægelse i retning af at øge forsvarsudgifterne i Europa. Danmark har besluttet at øge udgifterne til 1,5 % af BNP i 2023. Det er glædeligt, at det bevæger sig i den rigtige retning, men lad os tage skridtet fuldt ud og øge til de 2 %, som vi har lovet.

USA er på alle måder et vigtigt land for Danmark. Det er bla. en af Danmarks vigtigste handelspartnere. USA er Danmarks 4. største eksportmarked, langt større end EU-lande som eksempelvis Frankrig, Italien og Spanien.

Lad os tage godt imod godt imod præsidenten. Jeg håber, vi slipper for de værste voldelige udskejelser fra venstrefløjens side. De kan lade sig inspirere af, hvordan højrefløjen opførte sig, da Obama besøgte Danmark.

Hjertelig velkommen til Danmark Præsident Trump.

Peter Seier Christensen
Udenrigsords- og forsvarsordfører for Nye Borgerlige