Vi har alt for mange vindmøller i Danmark. Den konstatering er i strid modvind i Danmark. Når regeringen nu har annonceret planer for to helt nye ”energi-øer”, taler de nemlig lige ind i den danske selvforståelse: vi er stolte af vores vindmølleenergi som noget særlig dansk, og ikke uden grund. Men det betyder ikke, at det er en god ide at bygge flere vindmøller i Danmark. Det er faktisk er rigtig dårlig ide.
Jeg tror, at den folkelige opbakning til vindmøller ville fordufte, hvis regeringen var åbne om den reelle omkostning for vind-eventyret.
Som det er nu, leverer vindmøller hvad der svarer til omtrent halvdelen af Danmarks elforsyning. Det betyder dog ikke, at strømmen dækker halvdelen af det danske elforbrug. Når det blæser meget, produceres vindmøllerne mere strøm end vi kan bruge, og derfor eksporterer vi den til vores nabolande, ofte til en lav pris. Når det blæser for lidt, har vi ikke strøm nok og må importere den. Det skaber en ubalance i vores strømforsyning, men det kan lade sig gøre indtil videre, fordi vi har kunnet forlade os på at importere strøm fra vores nabolande, der gør brug af bla. kulkraft og atomkraft. Der indgår faktisk atomkraft i det danske elforbrug. Atomkraftværkerne står bare ikke i Danmark.
Således må vi klare os, da der endnu ikke er udsigt til, at vi bliver i stand til at lagre vindenergi. Det er dog ikke hensigtsmæssigt, slet ikke økonomisk. Når vi eksporterer strøm til næsten ingen penge, betaler danske elforbrugere tilskud til vores nabolande elforbrugere. Hvorfor skal de dog det? Der er også eksempler på, at danske vindmølleejere bliver betalt for at stoppe deres møller, når det blæser, simpelthen for at blive fri for den unødvendige strøm.
Det burde derfor være indlysende, at vi ikke skal bygge mere vindenergi før der er mulighed for at lagre strømmen. Alligevel kan de klimaentusiastiske partier ikke få nok. Det er planlagt at øge kapaciteten af vindkraft fra de nuværende 5-6 GW med yderlige 6 GW, en fordobling, og der tales endog om 10 GW. Det vil drastisk forøge ubalancen i vores elforsyning.
Problemerne kan blive endnu værre i fremtiden. Vores nabolande jo også har klima-entusiastiske regeringer. Laver de en massiv udbygning af vindenergi vil ubalancen bliver forstærket endnu mere.
En hel by i Californien oplevede de for nylig et tre timer langt blackout. Årsagen var, at det var vindstille ikke bare i Californien men også i nabostaterne – der også er afhængige af vindmøller. Det scenarie kan let komme Danmark, hvis vi følger regeringens kurs på energiområdet.
Høje omkostninger, afhængighed af vores nabolande og risiko for blackout blot for at forfølge en ideologisk tilgang til vindenergi. Det er den forkerte vej at gå.
Nye Borgerliges energipolitik baserer sig på fakta og fornuft. Når det gælder vindenergi, står vi desværre ret alene med det.
Peter Seier Christensen
Klima- og energiordfører