En ny prognose fra Uddannelses- og Forskningsministeriet viser, at SU udgifterne i 2023 kan stige med 650 mio. kr. Denne stigning kommer i kølvandet på det håbløse tiltag, der er blevet indført på danske videregående uddannelsesinstitutioner. Danske videregående uddannelsesinstitutioner betaler hovedrystende nok udenlandske agenter fra bl.a. Kroatien, Indonesien og 40 andre lande flere millioner kroner udelukkende for at lokke udenlandske studerende til Danmark.

Og forklaringen fra uddannelsesinstitutionerne er om noget hykleriske. Beslutningen om anvendelse af agenter bliver pakket ind i en illusion om, at udenlandske studerende er medvirkende til at bidrage til det internationale miljø på uddannelserne. I virkeligheden handler det nok mere om at bidrage til institutionernes økonomi.

Dette er fuldstændig uhørt og uacceptabelt.

Ingen SU til udlændinge

Helt grundlæggende skal udlændinge slet ikke tildeles SU. Det skal ikke være muligt, at man som udlænding bare kan indskrive sig på en dansk uddannelse, og dermed suge penge ud af den danske statskasse. Udenlandske studerende skal være velkomne i Danmark. Men de skal naturligvis betale for uddannelsen.

Det burde være åbenlyst for enhver, at tildeling af SU til udlændinge ikke er andet end en spildt udgift, som de danske skatteydere må stå til regning for. For størstedelen af de udenlandske studerende rejser tilbage til deres hjemland for at komme i arbejde. Undersøgelser konkluderer, at kun en tredjedel af EU-studerende SU-modtagere giver plus på den økonomiske bundlinje for Danmark.

Dette bør om noget give incitament til at råbe vagt i gevær, og sætte en stopper for galskaben.

Brug midlerne på danskerne

Det viser sig, at antallet af EU og EØS- studerende på SU i Danmark er steget kolossalt fra 5.100 i 2010 til 11.900 i 2019. Og de udenlandske agenter bliver betalt omkring 23 millioner om året.

Disse millioner kroner skal bruges indenfor vores egen grænser. Pengene burde bruges på, at optimere undervisningen på de danske videregående uddannelser, og med henblik på at ville uddanne danske unge mennesker til vores alles fælles bedste.