Netop nu er din energiregning eksploderet, og Europa har, takket været naive tyske politikere, gjort sig afhængige af russisk gas. Aldrig har det været mere aktuelt at tale om kernekraft.

Det gjorde jeg i dag fra Folketingets talerstol. Det var også for at aflive nogle af de myter om kernekraft, der er fortidslevn fra 70’erne. Der er nemlig sket meget siden dengang, og jeg har tillid til, at vi kan trænge igennem med sund fornuft.

Mit og Nye Borgerliges forslag går konkret ud på, at kernekraft igen skal kunne indgå i dansk energiplanlægning. Det betyder ikke, at vi nødvendigvis skal bygge atomkraftværker i Danmark. Men vi skal have gang i forskningen igen, også i offentligt regi.

Ved at fjerne de facto-forbuddet om offentligt støttet forskning i kernekraft fra 1985, kan vi i Danmark opbygge et globalt førende forskningsmiljø i bæredygtige energiformer. Med det kan Danmark bidrage til at løse fremtidens globale energibehov.

Stort holdningsskifte i gang

Og det er på høje tid, for resten af verden er begyndt at indse, at en fornuftig grøn omstilling må indebære kernekraft. Man kan ganske enkelt ikke basere energiplanlægningen udelukkende på vind- og solenergi.

Europa-Kommissionens særlige videnskabelige råd og fælles forskningscenter, Joint Research Center, har slået fast, at kernekraft er bæredygtig energiforsyning. 46 miljøbevægelser og Norges grønne parti støtter nu atomkraft, og finsk el er snart helt fossilfri, bl.a. takket være ny atomkraft.

Også det Hvide Hus i USA slår fast, at atomkraft skal udgøre en større del af USA’s energiforsyning. Kina, Frankrig og en række andre EU-lande etablerer og udbygger kernekraftsanlæg.

Samtidig er konklusionen klar fra EU, FN og en række forskningsmiljøer verden rundt: Der udledes minimalt forurenende stoffer fra atomdrevne kraftværker, sikkerheden og forsyningssikkerheden er dramatisk forøget i løbet af de seneste årtier.

 Venstrefløjen vil hellere plastre til med vindmøller

Der er altså en fare for, at Danmark, Niels Bohrs eget hjemland, sakker alvorligt bagud, når det kommer til fremtidens energikilder og energiplanlægning. Det bliver i så fald politikernes skyld

Samtlige venstrefløjspartier holder nemlig stædigt fast i, at vindmøller er vejen frem. Også selvom at deres ringe forsyningssikkerhed vil betyde, at vi vil skulle plastre store landområder og kystområder til med vindmøller.

Det er en skam, for kernekraft vil utvivlsomt fylde meget i fremtidens energiplanlægning, mens Danmark går glip af en gylden mulighed for via forskningsstøtte udnytte dette til gavn for vores fremtidige velstand.

Derfor vil Nye Borgerlige sætte alt ind i denne sag og forhåbentligt snart få alle borgerlige partier med os.

Kernekraft er løsningen: her er hvorfor