De unge skal have flere muligheder for at uddanne sig uden for de fire største byer.

Det er en vigtigt for Nye Borgerlige, at livet kan leves i alle egne af Danmark. Derfor har vi valgt at spille konstruktivt med og indgå en aftale med regeringen og de fleste andre partier i Folketinget.

Aftalen sigter mod over de kommende år at oprette 1.000 nye uddannelsespladser inden for velfærdsområderne uden for de fire største byer og desuden flytte yderligere 1.000 uddannelsespladser ud i landet.

Desuden skal 5 – 10 procent af alle uddannelser inklusive universiteternes senere hen flyttes ud fra de fire største byer.

Det har været afgørende for mig og Nye borgerlige, at det skal være et positivt tilvalg for den enkelte at tage sin uddannelse i en mindre by. Vi går ikke ind for tvang, og vi ønsker ikke at blande os i, at mange unge har lyst til at bo og studere i de store byer.

Men Danmark er blevet trukket skævt på grund af de mange centraliserende reformer, som skiftende regeringer har gennemført de seneste 20 – 30 år.

Politireform, kommunalreform, domstolsreform og så videre har trukket jobs, liv og økonomi ud af de små samfund.

Den udvikling vil vi gerne vende, så livet kan leves i alle egne af Danmark.

Tidligere på året tog vi et skridt i den rigtige retning, da vi indgik en aftale med regeringen om at begynde at genåbne lokale politistationer.

I dag har vi taget de første skridt ved at skabe mulighed for at etablere flere uddannelser ude i landet. Det er en spæd start, men en bevægelse i den rigtige retning.

Min opgave bliver nu at se til, at der for både for kortere og længere uddannelser ikke bliver gået på kompromis med kvaliteten i indholdet.

Især når vi til næste år skal tage næste skridt. Når universiteterne kommer med deres forslag til udflytning, vil mit fokus være på at sikre, at forskningsmiljøerne ikke lider skade så vi ikke risikerer at etablere discount-universiteter ude i landet. Det kan ingen være tjent med.

Det glæder mig også, at det er lykkedes for os at holde venstrefløjens hang til hele tiden at ville bruge flere af danskernes penge i ave.

Der bliver ikke lukket op for sluserne. Der bliver givet ekstra til uddannelsessteder i de mindre byer, men pengene tages andre steder fra, så danskerne ikke skal til lommerne igen. Vi betaler rigeligt i skat allerede.

Du kan læse mere om aftalen og se hvor de nye uddannelser skal oprettes her: https://ufm.dk/lovstof/politiske-aftaler/aftale-om-flere-og-bedre-uddannelsesmuligheder-i-hele-danmark

Mange hilsner
Peter Seier Christensen, uddannelsesordfører