Nye Borgerliges folketingskandidat, Ulla Kokfelt, opdagede tilbage i juni måned, at det er muligt for danske muslimer at læse ”islamisk guddommelighed” på et universitet i Tyrkiet og samtidig få SU fra Danmark. Også en uddannelse i ”teologi” blev berettiget til SU-støtte, selvom der ikke er nævnt andre religioner end islam i læseplanerne. For at en uddannelse i udlandet kan godkendes, så danske studerende kan modtage SU, skal den bl.a. være videnskabelig og ikke styres af politiske eller religiøse retningslinjer, den skal være sammenlignelig med en tilsvarende uddannelse i Danmark, og den skal være relevant for det danske arbejdsmarked. Ingen af delene synes at være tilfældet her.

Det er det rene vanvid. Tyrkiet er under Erdogan blevet mere og mere islamisk, og det er helt absurd at forestille sig, at en uddannelse i islam i Tyrkiet er en neutral og fagligt funderet uddannelse.

Da jeg gravede mig dybere ned i uddannelserne, viste det sig bl.a., at studerende skulle til optagelsesprøve i koran recitation, islamisk lov og profeten Muhammeds liv med mere. Det tyder heller ikke just på en neutral uddannelse. Desuden skulle den studerende være ugift, heller ikke et krav, som kunne komme på tale ved et dansk universitet.

Derfor havde jeg Forsknings- og undervisningsminister Jesper Petersen i samråd for at få svar på, hvordan i alverden det kan gå til, at disse uddannelser blev godkendt.

Ifølge ministeren mener Københavns Universitet, at uddannelserne i Tyrkiet er neutrale og ikke-forkyndende. Det tror jeg ikke på. Hvorfor skulle uddannelser i islam under Erdogan være kritiske overfor islam? Det siger sig selv, at de ikke er det.

Uddannelses- og Forskningsstyrelsen ændrer procedure efter Nye Borgerliges kritik

I det mindste har Nye Borgerliges fokus på problemet medført, at Uddannelses- og Forskningsstyrelsen nu ændrer procedure for godkendelse af udenlandske uddannelser. Fremover skal danske eksperter inddrages i vurderingen af de enkelte uddannelser for at sikre, at uddannelserne lever op til de danske krav. I det konkrete tilfælde vurderede Københavns Universitet så, at uddannelserne var berettiget til SU. Det har jeg meget svært ved at godtage, så jeg ser frem til at læse vurderingen.

Ingen SU til islamstuderende i Tyrkiet

Sund fornuft må være rigeligt – islamstudier i Tyrkiet skal selvfølgelig ikke godkendes til at være SU-berettiget.

Det er en hån imod danskerne, at deres hårdtjente skattekroner skal finansiere muslimers islamstudier i Tyrkiet. De skal ikke have en krone.

I det hele taget skal islam ingen indflydelse have i det danske samfund. Og vi skal slet ikke finansiere muslimers islamstudier i udlandet.

Desværre trængte den sunde fornuft ikke igennem til samrådet med ministeren. Socialdemokratiet vil ikke løfte en finger, så længe såkaldte ”eksperter” godkender uddannelserne i udlandet.

Jeg vil fortsætte min kamp for, at islam ingen indflydelse får i Danmark.