Danskerne skal ikke pålægges at vise corona-pas for at være sammen.

Mette Frederiksen fortalte mig i går, at regeringen som betingelse for at åbne mere vil stille krav om, at alle danskere får sig et coronapas, som skal fremvises for at være flere sammen på samme sted, kunne gå på café og komme ind til kulturelle arrangementer og i biografen osv.

Det vil vi i Nye Borgerlige ikke være med til.

For det første fordi det er helt ude af proportioner. Det er slet ikke nødvendigt med et sådan kæmpe apparat, hvor alle danskere skal testes flere gange om ugen og forretninger, cafeer, restauranter, frisører og hel masse andre erhverv skal afsætte ressourcer til at kontrollere alle gæster ved indgangen.

Det vil utvivlsomt ramme virksomhederne, at man ikke spontant kan tage en kop kaffe på en café eller invitere sin kæreste ud at spise. Og desuden er smitten i samfundet allerede på retur. Vaccinerne er ved at blive rullet ud, og de mest udsatte grupper og de ældste er tæt på at være vaccinerede, og foråret med lavere smittespredning er på vej.

Det vil i den grad være at skyde gråspurve med kanoner.

Et coronapas er udmærket til at kontrollere, hvem vi lukker ind i Danmark, og det er sikkert også rimeligt, at andre lande stiller krav, hvis vi vil rejse ind i deres land. Men vi skal ikke have ’pas’ for at færdes i vores eget land. Der stopper det.

For det andet fordi det menneskesyn, som regeringen lægger ud over samfundet, går mig så meget imod. Vi danskere skal ikke se hinanden som potentielle smittebærere, men som medmennesker. Jeg vil ikke have et samfund, hvor man ikke vil spille fodbold, gå i biografen eller handle med nogen, der ikke først har vist corona-passet frem. De skel skal vi ikke sætte imellem os.

De mennesker, der ikke lader sig vaccinere eller ikke kan tåle det, skal ikke betragtes som parasitter eller behandles som udstødte. Vi er mennesker af kød og blod, og vi skal fremover kunne leve vores liv sammen med andre med alt det, samvær giver os – også med en risiko for at blive smittet.

For det tredje fordi jeg ikke stoler på regeringen længere. For mig er det ret åbenlyst, at Mette Frederiksen ikke længere udelukkende fokuserer på at få Danmark så skånsomt gennem epidemien som muligt. For hende og regeringen handler det mindst lige så meget om at promovere regeringen selv.

Der er gået politisk spin i coronaen, og det vil jeg ikke være med til. Magten er steget Mette Frederiksen til hovedet. Det seneste år har gjort det helt tydeligt, at man skal være meget varsom med at give politikerne mere magt. For så klamrer de sig til den, og de bruger den, og de vil ikke give den fra sig igen.

Som da jeg betonede overfor statsministeren i går, at et sådant corona-pas jo under alle omstændigheder kun skulle være i kraft i et par måneder til flere var vaccineret. Nej, Mette Frederiksen betragtede det som en permanent ordning, som regeringen skulle kunne skrue op og ned for efter behov.

Mette Frederiksen flytter hele tiden grænsen. Skal vi så i fremtiden også vise pas for at gå til bageren eller i varehuset? Hvad er det for et samfund, vi får?

Jeg måtte sige til Mette Frederiksen, at det havde jeg meget svært ved at se Nye Borgerlige i.

Fight the power
Mit forslag er, at vi i stedet for viser tillid til danskerne. Et åbnet samfund må være udgangspunktet, og effekten af enhver nedlukning lokalt og regionalt skal dokumenteres, før den iværksættes.

Det kan danskerne godt håndtere. Vi skal have vores frihed tilbage. Ikke mere corona-spin. Ikke flere magtbeføjelser til regeringen.

Jeg og Nye Borgerlige vil gerne stå i spidsen for at vinde friheden tilbage. Bekæmpe de magtbeføjelser, som i det seneste år i ekstrem grad er blevet koncentreret hos regeringen. FIGHT THE POWER kalder vi det.

Kærlig hilsen
Pernille