09.02.2017 En svensk politimand har skabt furore ved at skrive et indlæg på Facebook, hvor han beskriver den kriminalitet, han har beskæftiget sig med i den forgangne uge som efterforsker for politiet i Örebro.

Den har bestået af trusler, afpresning, overfald, voldtægter og mordforsøg. Han fortæller at alle, der er mistænkte i forbindelse med sagerne, bortset fra en, har udenlandsk klingende navne, og at de bl.a. kommer fra Irak, Tyrkiet, Syrien, Afghanistan og Somalia.

Reaktionerne er forventelige. Han er blevet politianmeldt for ” hets mot folkgrupp”. Den svenske statsminister Stefan Löfven kan ikke genkende billedet, og mener at han tager fejl.

Eksperter og meningsdannere forsøger at relativere problemet og gør bl.a. opmærksom på, at mænd også er mere kriminelle end kvinder, at han er ensidig i sin kritik, da der også er overrepræsentation af indvandrere blandt læger, og herhjemme betegner Dagbladet Politiken indlægget som racistisk.

En støttegruppe for politimanden på Facebook har dog fået 150.000 følgere i løbet af en uge, så der er interesse for hans beskrivelse og opbakning til hans ret til at udtale sig.

Jeg modtager af og til henvendelser fra danske politibetjente, der vil gøre mig opmærksom på lignende forhold i Danmark. En betjent ved Københavns Politi skriver sarkastisk, at ”vi klapper ved morgenmødet, hvis der forekommer et dansk navn i døgnrapporten”.

Han fortæller, at der hver dag er danskere, som overfaldes mere eller mindre umotiveret af unge mænd med indvandrerbaggrund. De bliver slået og sparket og som regel også bestjålet. Det giver prestige i nogle grupper, når man provokerer og slår en dansker. En anden betjent vurderer, at det optager 80-90% af det daglige arbejde.

En der tale om racistisk propaganda? Jeg tror det ikke. Mon ikke der er noget om snakken? Den bedste måde at få klarhed over det, er at flere politibetjente udtaler sig. Det vil jeg opfordre dem til at gøre.