Det var ikke rart at se statsminister Mette Frederiksens pressemøde på tv i mandags.

Jeg har det rigtig svært med, at hun samler så meget magt omkring sin egen person. Det er måske meget naturligt, at jeg er udpræget skeptisk, når hun er socialdemokrat, og jeg er borgerlig.

Så det spiller nok også ind på min reaktion.

Men når det er sagt, så mener jeg oprigtigt, at statsministeren griber udfordringen fra de stigende smittetal forkert an.

Hun udskammer og splitter danskerne i stedet for at samle og bygge videre på tilliden imellem os som et folk i vores eget land.

Selvfølgelig skal vi gøre en indsats for at holde smittetallene lave. Corona er en sygdom, som har ramt mange og som har kostet dødsfald og givet senfølger for mange danskere.

Jeg tror ikke mange er uenige i, at det er en samfundsopgave at holde smitten nede, og jeg er glad for, at vi har fået vaccinerne som et tilbud til danskerne.

Jeg er selv vaccineret og har det fint med det.

Men vaccinerne er et tilbud. Det er og det skal forblive frivilligt, om man vil lade sig vaccinere. Vi skal ikke have tvangsvaccinering i Danmark.

Men statsministeren misbrugte sin taletid på direkte tv og sin position som statsminister til at udskamme de danskere, der ikke har ladet sig vaccinere.

Hun lod forstå, at de ’brød spillereglerne’ ved at undlade at få vaccinen. Det er en usmagelig udskamning af en masse danskere, som hver især kan have deres personlige og meget gode grunde til at vælge vaccinen fra.

Så kommer vi tæt på ’frivillig tvang’, som man nogle gange lidt morsomt siger, når det frie valg alligevel ikke er frit.

Med sin optræden opfordrer hun til splittelse. De uvaccinerede imod de vaccinerede. Efter i mandags er det helt i orden at lægge ansvaret for smittespredningen på de uvaccinerede.

Det er både sagligt set forkert, og det er også en usmagelig måde at manipulere en splittelse i befolkningen frem, som statsministeren kan bruge i sit politiske spin.

Smitten spreder sig i samfundet lige nu – både blandt de vaccinerede og blandt de ikke-vaccinerede. Tallene er på vej op, og en højere vaccinationsgrad vil selvfølgelig dæmpe stigningen noget, men corona-smitten vil stadigvæk være her. Den forsvinder ikke.

At holde smitten nede på længere sigt uden drastiske restriktioner kræver, at danskerne tager ansvar for deres eget liv, opfører sig ansvarligt overfor hinanden.

Man skal ikke gå på arbejde eller i skole, hvis man er syg. Har man symptomer, skal man lade sig teste, så man får vished eller bliver betrygget.

Det kan vi som danskere godt finde ud af, hvis vi får lødig information om, hvilken adfærd der afhjælper smittespredning mest effektivt.

Den tillid viser Mette Frederiksen ikke danskerne. Og de informationer leveres ikke til danskerne.

I stedet samler Mette Frederiksen endnu engang med opbakning fra venstrefløjen – og til min store undren også fra vores borgerlige venner i V og K – magten omkring sig selv.

Hun fremhæver corona-passet som det mest nyttige værktøj lige nu, men uden at dokumentere hvor effektivt hun regner med, det er. Jeg tror slet ikke, den dokumentation findes. Det er rent spin.

Og så bruger hun et pressemøde til på direkte tv at så splittelse mellem danskerne, gøre de uvaccinerede til de onde og endnu en gang sprede nervøsitet og frygt. Det er ikke måden at gøre det på.

Jeg vil gerne hjælpe med til at holde corona-smitten i samfundet nede, men det skal ske ved at bygge på tilliden mellem danskerne – ikke ved at sprede frygt og skabe splittelse.

At Mette Frederiksen har brug for en afledningsmanøvre oven på mink- og SMS-skandalerne skal man ikke være et geni for at kunne se.

Men derfor at sætte danskernes tillid til hinanden på spil for egen vindings skyld er usmageligt.

Kærlig hilsen
Pernille