I går tog vi hul på de næste tre måneders debat om forsvarsforbeholdet.

Startskuddet blev en traditionel partilederrunde på TV2, hvor alle vi 13 partiledere stod på række og skulle forsøge at få en debat på argumenter og holdninger, så danskerne ideelt set kan blive klogere på, hvor de skal sætte deres kryds den 1. juni.

Statsministeren lagde for i samme stil, som hun valgte på pressemødet i søndags.

For Mette Frederiksen handler dansk deltagelse i opbygningen af et EU-forsvar ikke om alt det konkrete, fortæller hun. Det handler om værdier.

Hun vil ikke diskutere, om hun ser en EU-hær for sig, om der skal være danske soldater under EU-kommando, om EU-styrker skal bruges til at vælte eller støtte diktatorer i Afrika, eller om EU-forsvaret på sigt skal erstatte NATO.

Statsministeren siger blot, at Danmark skal ’ind i hjertet af EU’ og at tiden er til at vælge, om man er med eller imod. At det er et værdispørgsmål.

Hun har endda opfundet et slogan ’Sammenhold frem for forbehold’.

Frygtelig modsætning
Det er en frygtelig modsætning at stille op, når statsministeren beder os danskere om at vælge mellem vores fællesskab og et militariseret EU.

Alle dem, der stemmer ja til EU-forsvaret, står herovre i det danske fællesskab. Alle dem, der stemmer nej, må forlade det danske fællesskab. Det, er det, hun siger.

Statsministeren skaber en voldsom splittelse blandt danskerne med sin debatfacon. Hun ekskluderer simpelthen alle os fra fællesskabet, som vil holde fast i forbeholdet og ikke ønsker et militariseret EU.

Og det gør hun i en tid, hvor vi efter to år med corona kastes direkte ind i en ny og meget større krise. Det er ikke den måde, man leder et land på.

Så står hun ikke i spidsen for et folk. Så bedrager hun et folk, truer, tryner og skaber frygt og splittelse i en mørk tid, hvor alle har brug for en lysende flamme.

Det er nu, en værdig statsminister skal gribe ned i folkedybet efter det, der er fælles for os alle sammen. Det er nu, at vores nationale fællesskab skal vise sin værdi og sin styrke.

Jeg vil ikke acceptere at lade os splitte
Vi er alle først og fremmest danske, uanset om vi vil udbygge EU med mere militær, eller vi mener, det er mere fornuftigt at holde fast i NATO, Storbritannien og USA som de vigtigste allierede.

Jeg vil ikke acceptere Mette Frederiksens forsøg på at splitte danskerne. Og det skal du heller ikke. Som danskere står vi sammen, når det gælder, uanset om vi er EU-tilhængere eller EU-modstandere.

De danske værdier ligger langt dybere, og de er meget stærkere rodfæstet, end statsministeren aner.

Nu tager vi tre måneders debat, om EU skal militariseres. Jeg anbefaler et nej. Det er dansk forsvar og vores bidrag til NATO, der sikrer vores selvstændighed. Det er vigtigt for vores frihed, for vores velstand og for vores tryghed.

Kærlig hilsen
Pernille