06.05.2020 Hvornår og hvor meget skal vi åbne Danmark igen. Der er eneste punkt på dagsordenen, når jeg i dag og i morgen skal jeg til møde med statsministeren og lederne af de politiske partier.

Jeg har på baggrund af den seneste rapport fra Statens Seruminstitut gjort min stilling op:

I udgangspunktet skal alle have lov til åbne på mandag, når vi stoler på, at danskerne vil fortsætte med at holde afstand, vaske hænder og opføre sig ansvarligt.

Regeringen må bevise, at nedlukning er nødvendigt

Hvis nogen skal pålægges fortsat at holde lukket, må statsministeren argumentere for det i hvert enkelt tilfælde. Det kan f.eks. være fornuftigt at indføre en begrænsning for store forsamlinger på et vist niveau.

Vi vender så at sige bevisbyrden om. Regeringen må overbevise os i de andre partier om, hvad der skal holdes lukket, i stedet for at vi skal overbevise hende om, hvad der skal have lov til at åbne.

Den 10. maj er en dato, som danskerne har set frem til i lang tid. Det er den dato, som Mette Frederiksen før påske stillede os i udsigt for, at herfra kunne vi åbne Danmark igen.

Den 10. maj er på søndag, og i dag har vi fået beregninger fra Statens Seruminstitut, som viser, at det kan lade sig gøre at åbne samfundet.

Selv i det værste scenarie er der ikke udsigt til, at sundhedsvæsenet vil bryde sammen, viser beregningerne fra Statens Seruminstitut.

Danskernes adfærd er afgørende – ikke nedlukningen

Det er ikke nedlukningen, der i større omfang begrænser smittespredningen. Det er vores adfærd under en åbning, der er afgørende.

Fortsætter vi med at holde afstand, vaske hænder og opføre os ansvarligt, vil corona-virussen ikke lægge vores sundhedssystem ned. Så langt fra.

Vi står over for en økonomisk udfordring af voldsomme dimensioner. Det koster titusindvis af arbejdspladser og milliarder i tabt velstand at fortsætte nedlukningen. Det er direkte uansvarligt ikke at åbne.

Det er borgerligt at vise danskerne tillid

Det, vi politikere skal tage stilling til i dag og i morgen, er i al sin enkelhed: Har vi tillid til, at danskerne vil fortsætte med at opføre sig ansvarligt under en åbning. At vi fortsætter med at holde en god hygiejne, tager hensyn til vores ældre og syge medborgere og holder fornødent afstand?

Eller har vi mistillid til danskerne og mener, at påbud og forbud er den eneste vej?

Jeg har stor tillid til danskerne. Det ved jeg godt, at venstrefløjen ikke har. Debatten om åbning efter Corona-krisen viser en forskel i samfundssyn. Det er en forskel i, hvordan vi ser på forholdet mellem stat og menneske.

Jeg og Nye Borgerlige har som slogan Mindre Stat – Mere Menneske. Det fortæller om vores borgerlige livssyn. Det fortæller om vores tillid til hinanden i vores nationale værdifællesskab.

Så mit budskab til statsministeren i dag vil være: Stol på danskerne. Lad os åbne igen.

Kærlig hilsen
Pernille Vermund