31.03.2020 Jeg må på vegne af Nye Borgerlige svare nej, vi skal ikke sende 500 millioner kroner til landene i Afrika.

Spørgsmålet er blevet stillet af udviklingsminister Rasmus Prehn i dag. Danskerne har igennem de seneste 50 år fået at vide, at de skulle sende penge til Afrika for at få landene på fode, udvikle sig og kunne klare sig selv.

Milliarder og atter milliarder er blevet pumpet fra danske skatteydere til de afrikanske lande. Og det har ikke hjulpet. I bedste fald har pengene ikke gjort en forskel. I værste fald har udviklingsbistanden gjort direkte skade.

Penge til Afrika forsvinder op i den blå luft

Min og Nye Borgerliges holdning er klar. Vi skal holde op med at give penge til lande i Afrika, hvor midlerne forsvinder op i den blå luft, er med til at holde diktatorer ved magten og i stort omfang blot brødføder en klasse af projektmagere og andre, der kan få snablen i de offentlige kasser.

Vores holdning ændrer sig ikke nu. Heller ikke selvom corona-virussen selvfølgelig også når til Afrika. Vi havde samme holdning før corona-krisen, da var det klima-krisen, som blev brugt som undskyldning.

Det var også en helt forkert tilgang. Vi kan ikke gøre noget for Afrika ved at sende flere penge. Vi kan gøre noget for Afrika ved at fjerne toldmure, købe deres varer og sælge dem vores.

Så jeg og vores udenrigsordfører Peter Seier Christensen kommer til at sige nej til at frigive 500 millioner af statens penge til det formål.

Hjælpe dem, der er os nærmest

Det er meget mere nærliggende, at vi fra statens side tilbyder hjælp til Spanien og Italien i det omfang, vi kan, med sygeplejersker, læger, ekspertise og materiel.

De to landes sundhedssystemer er ved at bryde sammen, og de ville komme os til hjælp, hvis vi stod i deres sted.

Inden for rigsfællesskabet har både Grønland og Færøerne brug for en hjælpende hånd, og den giver vi gerne.

I vores naboland Sverige kan hjælp fra Danmark også komme til at gøre gavn. Tallene fra Sverige, som ikke er så langt fremme i epidemien, som vi er, ser ikke gode ud. Det kan stadigvæk gå ret galt i Sverige.

Ingen feel-good-politik

Vi befinder os i en særlig tid. Corona-krisen gør noget ved os alle sammen. Men også i krisetider – måske især i krisetider – er det vigtigt at holde fast i det væsentlige.

Og jeg og Nye Borgerlige vil ikke forfalde til en feel-good-politik, når vi ved, at selv om det måske føles godt i maven at sende 500 millioner af danskernes skattekroner til Afrika, så vil det skade mere end det gavner.

Så må de kalde mig ond og hjerteløs. Det jeg lever jeg med, for jeg ved, at jeg gør det rigtige.

Kærlig hilsen
Pernille