Hvis jeg skulle have tillid til statsministeren efter i dag, ville det være en blind tillid. Men blind tillid er ikke noget, jeg nærer til en statsminister.

Jeg vil have lov at danne mig min egen mening på et oplyst grundlag. Det grundlag holder regeringen helt for sig selv.

Ifølge sundhedsmyndighederne står vi i Danmark i en meget alvorlig situation.

Virologerne har opdaget en særlig variant af Covid19, siger de. En mutation, som de frygter vil kunne svække en kommende vaccines effektivitet, hvis den får lov til at brede sig i befolkningen.

Det er i sandhed alvorligt, hvis det er det scenarie, vi kigger ind i. Det kalder på, at vi danskere finder nogle løsninger sammen og ikke hver for sig.

Men regeringen vil ikke samarbejde med os andre. Den lytter kun til sig selv, og den vil ikke dele sin viden – kun udstede dekreter.

Jeg ved ikke, om regeringen gør det rigtige og nødvendige, når den beslutter at lukke minkerhvervet i Danmark og fra i morgen lukker nærmest en hel landsdel ned i fire uger.

For regeringen vil ikke lægge de data og den viden, man ligger inde med, åbent frem, så andre eksperter kan give deres besyv med.

Eller så vi kunne have en samtale med hinanden danskerne imellem på et oplyst grundlag, om det nu er det eneste rigtige at gøre at lukke et helt erhverv og lukke en hel landsdel ned – det som regeringen udsteder som dekreter.

Det er begge meget drastiske beslutninger, som vi skal mange år tilbage i historien for at finde paralleller til i Danmark.

Har jeg så fortsat tillid til at regeringen kan bringe os igennem Corona-krisen på en nogenlunde ordentlig måde?

Hvis jeg skulle udtrykke tillid til regeringen, ville det i så fald være blind tillid.

For Mette Frederiksen har gjort mig blind. Hun har lagt et slør for mine øjne og for alle danskeres øjne. Når det kun er hende og hendes ministre, der må kende grundlaget for beslutningerne, står hun også med ansvaret alene.

Jeg håber for alle danskeres skyld, at hun gør det rigtige. Jeg ønsker overhovedet ikke, at det går galt for hende. Men tilliden til hende er væk.

Blind tillid har man kun til sine nærmeste og kære – ikke til en statsminister.

Regeringen har svigtet

  • Man har ingen plan for erstatning til minkerhvervet klar, selvom problematikken har været kendt i månedsvis.
  • Man annoncerer at en hel landsdel skal lukkes, før man overhovedet har fundet ud af hvor meget, hvornår eller hvordan
  • Og først i dagene, der kommer, går man i gang med at overveje, hvordan erhvervslivet og lokalsamfundene skal hjælpes igennem.

Vi har snart utallige gange efterlyst en bedre forberedelse og flere langsigtede planer fra regeringens side. Så sent som i sidste måned, da vi forhandlede de seneste hjælpepakker, spurgte vi til, om vi ikke i samme omgang skulle blive enige om, hvordan minkavlerne skulle erstattes for deres tab. Der var svaret, at det var der ikke behov for på daværende tidspunkt.

Det er der så alligevel få uger senere. Det er simpelthen for ringe.

Mange hilsner
Pernille Vermund