[spu popup=”6984″]Tilmeld dig min blog[/spu]

Jeg deltager i samråd med udenrigsministeren om Marrakesh-aftalen i morgen fredag den 13.09. Den har jeg skrevet om flere gange før. Der er to aftaler, som ofte forveksles: Marrakesherklæringen, som er en aftale mellem europæiske og afrikanske lande, og FN’s globale aftale om migration. Der er mange ligheder mellem aftalerne. I morgen handler det om FN-aftalen.

Marrakesherklæringen blev underskrevet uden den store offentlige debat. Som interesserede kan erindre, blev der heller ikke talt meget om FN-aftalen, indtil kort før den skulle underskrives, hvor der kom stor debat om den. Aftalen er positiv overfor multikultur og vil fremme ikke-vestlig migration til blandt andet Danmark.

Det skal ske gennem en lang række tiltag herunder at sætte positiv omtale af migration og multikultur på skoleskemaet, fremme multikultur gennem sport, festivaler med meget mere, stoppe statsstøtte til medier som er kritiske overfor masseindvandringen (det er defineret som intolerance, xenofobi og racisme, men vi ved jo allerede i dag, hvordan disse begreber misbruges til at lukke debatten ned) og meget andet.

Der var ikke rigtig nogen, som kunne forsvare indholdet, men det blev understreget, at den ikke var juridisk bindende, og at det derfor ikke betød noget, at vi skrev under.

Man kan spørge om, hvorfor i alverden man tiltræder en aftale, samtidig med at man gør sig alle anstrengelser for at forsikre om, at den skam ikke kommer til at betyde noget. Hvis man tiltræder en aftale, må det vel være fordi, at man er enig i indholdet. Man må vel forventes at agere i overensstemmelse med det, man har skrevet under på. Hvorfor skulle man ellers gøre det?

Den daværende regering med Lars Løkke Rasmussen i spidsen forsikrede, at aftalen ikke var bindende. ”Eksperterne” var sikre på, at den ikke var. Vi blev altså lovet, at den ikke var juridisk bindende. Et lækket notat fra EU-Kommissionens juridiske tjeneste viser, at de mener, at pagten alligevel vil have retslige virkninger.

Samrådet i morgen handlen om netop dette: har aftalen juridisk betydning for Danmark?

Lars Løkke Rasmussen måtte selv rejse til Marokko for at underskrive aftalen, da hverken Inger Støjberg eller Ulla Tørnæs ville gøre det. Han bød ikke debatten velkommen, men kom med nogle besynderlige udtalelser om, at det var robotter på internettet, som havde blæst sagen op. Jeg var og er meget optaget af sagen, og jeg er ikke robot. Det kender jeg mange andre, som heller ikke er.

Nu er Lars Løkke Rasmussen væk, så var det ikke en ide at få opsagt de to aftaler. Så slipper vi også for diskussionen om, hvorvidt de er juridisk bindende eller ej.

Link til FN-aftale https://undocs.org/en/A/CONF.231/3

Peter Seier Christensen
Udenrigs- og EU-ordfører