Der er ingen sundhedsmæssig evidens for at bremse corona-smitte ved at lade skolerne forblive lukkede. Derfor skal børnene tilbage i skole på mandag.

”Sammenligner man smittetal i Finland, hvor grundskoler har været lukkede, og Sverige, hvor skolerne har været åbne gennem hele epidemien, ses der ikke nogen forskel i incidensen for bekræftede Covid-19-tilfælde hos børn fra 1-19 år”. Sådan lød det i november fra afdelingschef ved Statens Serum Institut, Tyra Grove Krause.

Alligevel har skolerne nu været lukkede og eleverne hjemmeundervist siden december. Foreløbig gælder det frem til den 17. januar, men statsministeren har allerede varslet, at det nok forlænges i en uvis periode.

Det udfordrer forståeligt nok mange danske familier, der ikke ved, hvordan næste uge ser ud. Om de fortsat skal jonglere med både hjemmearbejde og –undervisning. Og det udfordrer naturligvis også børnene.

Står det til mig og Nye Borgerlige, skal børnene tilbage i skole igen mandag den 17. januar, hvor de nuværende restriktioner udløber.

”Skoler driver ikke epidemien”
Sådan lyder det fra børnelæge og formand for Dansk Pædiatrisk Selskab, Klaus Birkelund Johansen, der ydermere har gjort meget klart, at børnene ikke bliver smittet i institution eller skole – men af forældrene i hjemmet.

Der er altså ingen sundhedsmæssig evidens for at holde landets skoler lukkede for at bremse smitten. Tværtimod siger forsker, Christian Kanstrup Holm, at der er bevis for, det ikke nytter noget at lukke skoler ned.

Samme melding kommer fra professor og virolog, Søren Riis Paludan. ”Når man ser omkostninger i forhold til gevinster, må man bare sige, at der ikke er noget som helst belæg for at lukke skoler og daginstitutioner”, siger han.

Alligevel har regeringen sendt alle børnene hjem. Det er decideret uansvarligt. Omkostningerne ved at fortsætte en nedlukning af skolerne er alt for store – både for forældrene, for samfundet og for børnene.

Derfor er vores klare budskab til regeringen – lad børnene komme tilbage i skole nu.

Stort oprydningsarbejde forude
Om det sker, er det kun statsministeren, der kan svare på. Det er Mette Frederiksen, der afgør, om genåbningen skal baseres på sundhedsfaglig evidens eller på socialdemokratisk mavefornemmelse.

Men uanset hvornår det sker, venter et stort oprydningsarbejde forude efter to store nedlukninger med hjemsendelser og onlineundervisning.

Så sent som i dag kan man læse i Berlingske, at flere fagfolk råber vagt i gevær. At eleverne efter denne tid vil komme til at mangle nogle faglige og sociale kompetencer, og at fjernundervisningen har gjort eleverne mindre motiverede.

Jeg håber, at statsministeren lytter til de mange mennesker, der har faglig viden på området. Ingen – hverken børn, forældre eller samfundet – er tjent med lukkede skoler. Lad nu børnene komme i skole igen, Mette Frederiksen. Så vi kan få stoppet de negative konsekvenser og store omkostninger.

Mange hilsner
Pernille