29.01.2017 Flere i den borgerlige lejr blandt andre udenrigsminister Anders Samuelsen har et håb om, at EU kan reformeres indefra – bringes tilbage på sporet, som de udtrykker det.

For det første, så er det mere end naivt at tro, at et lille land som Danmark kan sætte en reformproces i gang.

For det andet, så er EU ikke afsporet. EU-toget kører på de skinner, der blev lagt ud for mange år siden – med retning mod en ’stadig snævrere union’, som der står på første side af alle de traktater, vi har stemt om siden 1972.

Nogle gange kører toget hurtigt, andre gange er det nede i slæbegear. Men skinnerne er lagt og retningen den samme: Nationalstaterne skal svækkes – Unionen skal styrkes.

I modsætning til mange danske politikere, så lægger den nuværende kommissionsformand Jean-Claude Juncker aldrig skjul på, hvad meningen med det hele er.

Juncker har tidligere i sin meget lange EU-karriere ærligt fortalt, hvordan man i EU arbejder sig længere og længere frem mod Europas Forenede Stater, selvom landene og befolkningerne ikke bryder sig om det:

”Vi beslutter os for noget, og så lader vi det ligge lidt og ser, hvad der sker. Hvis ikke nogen laver ballade, fordi de færreste forstår, hvad der er blevet besluttet, fortsætter vi skridt for skridt, indtil der ikke er nogen vej tilbage”. (Der Spiegel 27.12.1999)

Om folkeafstemninger om traktat-ændringer har han også udtrykt sin uforbeholdne mening: ”Hvis det er et Ja, så siger vi ’fremad der ud af’. Hvis det er et nej, så siger vi bare ’vi fortsætter’”. (The Telegraph 26.05.2005)

Danske politikere forsøger som regel at slå det hen, når den luxemburgske eurokrat taler lige ud af posen.

Personligt foretrækker jeg Junckers ærlighed.

Berlingske Tidendes chefredaktør skrev i går en klumme, hvor han stillede spørgsmålet: ”Aner Jean-Claude ikke, at han kan ødelægge EU?”

”…muligvis den værste person, der kunne være placeret i det sæde netop i denne tid, den katastrofalt forkerte mand på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt”, skriver Tom Jensen.

Jean-Claude Juncker er ikke nogen god mand for Europa. Det er jeg enig i. Men den politiske union er heller ikke nogen god ting for Europa.

Og Junckers ligefremme ærlighed om unionens formål skader dem, der ønsker at opløse nationalstaternes selvbestemmelse i det skjulte. Derfor kommer han ofte på tværs af selv de mest EU-forherligende.

Unionen er ikke stendød, som daværende statsminister Poul Schlüter sagde i 1986, da vi stemte ja til Det Indre Marked.

Men den er døende for projektet har befolkningerne imod sig.

Vi danskere skulle være stået af langt tidligere, med nu haster det med at få frigjort os fra den synkende skude, inden vi som et lille land suges ned, når EU bryder sammen.

Storbritannien har vist en vej. Theresa May har nogle spændende visioner, der peger fremad mod en bedre fremtid:

Mod Frihed, frihandel og national suverænitet. Dansk Exit NU. GIV DIN UNDERSKRIFT HER…

I mine øjne et langt bedre alternativ for Danmark end Junckers ’stadigt snævrere union’.