Sorø – 5. juni 2017

Byrådsmedlem og folketingskandidat Johannes Lumholt – Nye Borgerlige

 

Danskerne skal bestemme meget mere selv

Jeg er vokset op i et rødt hjem, et hjem hvor politisk interesse fyldte en del, et hjem hvor solidaritet og et helt konkret ønske om at tage hånd om de svage fyldte meget. Min mor, der var født 1. maj,  var skolelærer, og vores hjem var et sted som hendes elever kunne søge tilflugt i, hvis de havde problemer.

Vores dør blev sjældent låst, tillid og tryghed blev ikke misbrugt af fremmede.

Det var en anden tid, en tid hvor selv om jeg allerede dengang politisk var langt fra hende, synes jeg fagbevægelsen havde en berettigelse i.f.m. udviklingen af samfundet, og politikerne nok havde gode grunde til at træffe de beslutninger de gjorde.

Jeg er opdraget med at det er en borgerpligt at stemme, og at vi skal værne om demokratiet.

Nu ser vi en verden i forandring, en verden hvor hvis min mor stadig levede, ville hun have låst sin dør, og mødt fremmede mindre tillidsfuldt.

Der er mange grunde til at vores tillidskultur er under stærkt pres.

Politikerne er ude af harmoni med befolkningen, ikke kun i Danmark, men også i resten af Europa og USA. De forsøger langsomt, famlende og uden virkelig handling hele tiden at komme et lille skridt nærmere løsningen. Men vores land har brug for en ledelse med meget stærkere beslutningskraft. Nogen af jer har måske set at jeg for nylig var på forsiden af Danske Kommuner med en le! Mindre kan måske gøre det… Vi skal også helst undgå fakler og høtyve…

Pointen med leen er at vi skal stoppe med at skøjte henover problemerne. Vores folkevalgte bør træffe deres beslutninger ud fra danske værdier, og Danmark skal kun byde velkommen til folk som vil os det godt.

Måske vores folkevalgte på Christiansborg skulle have et obligatorisk førstehjælpskursus? Jeg kan da stadig huske lidt fra det jeg lærte, da jeg var soldat:

Stands ulykken, giv livreddende førstehjælp, giv alarm og giv almindelig førstehjælp mens du venter.

Dette kunne anvendes på migrationsområdet.

Altså nr. 1. stands ulykken = luk grænserne

  1. giv livreddende førstehjælp = udvis og hjemsend kriminelle migranter
  2. giv alarm = fortæl EU at det fællesskab ikke virker for os, og at vi skal finde en anden måde at samarbejde på
  3. giv almindelig førstehjælp = udvis eksempelvis prædikanter der udvikler og understøtter parallelsamfund

Nu står vi her i fredelige Sorø, en smuk dag i en dejlig have, alting ånder fred og idyl – bymidten af fyldt med glade mennesker der ser på gamle biler. Heldigvis er folk på trods af gentagne terrorangreb endnu ikke blevet bange for at deltage i et stort arrangement med mange mennesker, benzin og strøm. Endnu.

En tillidskultur går begge veje. Vi skal have tillid til at vores folkevalgte løser problemer i stedet for at skabe problemer. Og de skal have tillid til, at vi kan træffe de fleste beslutninger selv.

Vi skal have lov at indrette vores liv som vi vil.

Jeg ved godt, at mine 3 små børn Ida, Bjørn og Arthur – med rette – vil påstå at jeg hele tiden vil bestemme over dem, men jeg lover at det nok skal få en ende i løbet af de næste 9-14 år.

Men voksne danskerne i almindelighed kan fint træffe gode beslutninger. Lokalt. Sammen med dem man kender. I familien, forældrebestyrelsen, forretningen og i byrådet.

Lokalt kæmper jeg til stadighed med en forvaltning der arbejder ud fra, at de via forbud, bureaukratiske hindringer og beskatning kan adfærdsregulere borgere, få magt over foreninger og koste rundt med erhvervsdrivende.

Men borgerne i Sorø Kommune er altså ikke ”Bjørn, 7 år”, som ikke får fredagsslik, hvis de ikke rydder op på deres værelse.  Vi kan sagtens lægge beslutningerne ud meget mere decentralt. Christiansborg skal stole på kommunerne, og kommunerne skal stole på os der bor her.

Altså hvis vi antager at det hele ikke blot handler om at bestemme over og opdrage på andre.

Jeg vil gerne medgive at der kan være tilfælde hvor man ”fra oven” må adfærdsregulere. En betalingsbalance under pres i 1924 medvirkede til indførslen af registreringsafgiften – ok. Men så få den dog fjernet når problemet er løst.

Hvis nationen i en periode er udfordret af, at befolkningen sparer for lidt op – eksempelvis til alderdom – så ok at man en periode giver en gulerod via et skattefradrag, men det skal da fjernes når problemet er forsvundet.

Det er bare eksempler. Pointen er at vi i den grad har brug for en forenkling af vores skattesystem. Også på det punkt kan vi konkret se nu, hvordan decentralisering virker, idet kommunerne er bedre end staten til at inddrive skattegæld.

Skattedebatten SKAL tages, selvom problemerne med migration, integration og terror er mere akutte. Det ene udelukker ikke det andet.

Det handler nemlig alt sammen om tillid. Og hvordan Danmark overlever som et land der er rigt og frit, grundlagt på danske værdier.

God Grundlovsdag og tak for ordet.