2016 er afsluttet, og vi har taget hul på 2017.

2016 var et begivenhedsrigt år. Der var mange ulykkelige begivenheder. Grufulde terrorangreb. En stigning i vold og voldtægter herhjemme. Det var desværre ganske, som man måtte forudse det. Det fortsætter, indtil vi beslutter at gøre noget alvorligt ved det.

Det til trods, tror jeg, at 2016 vil stå som et vendepunkt, når vi ser tilbage på det om nogle år. Det var året, hvor befolkningerne for alvor fik nok af at se en udvikling tromlet igennem, som de ikke ønsker, og de begyndte derfor at stemme imod den såkaldte elites råd.

Brexit frem for alt. Det er nok den mest skelsættende begivenhed i Europa siden murens fald.

Vi har en helt ny situation i Europa efter Storbritannien valgte at melde sig ud af EU. Jeg er overbevist om, at det kun er det første af en række lande, som vil melde sig ud i de kommende år.

Hvis de EU-positive ønsker at undgå det, bør de efter min mening ændre kurs øjeblikkeligt, så projektet i højere grad kommer på linje med befolkningernes ønsker.

Der er dog intet, der tyder på, at det vil ske. Tværtimod var reaktionerne på Brexit i høj grad præget af forvirring og irritation over at briterne stemte ”forkert”. ”Forrædere” kaldte kommissionsformand Juncker dem, og han anbefalede, at andre lande afholdt sig fra at holde folkeafstemninger om medlemskabet. Det er ikke en langtidsholdbar strategi.

I USA valgte amerikanerne Trump. Jeg ser den samme dynamik på spil her. Store dele af befolkningen er træt af en udvikling, som den ikke bryder sig om, og som den ikke synes, at de etablerede politikerne gør nok for at ændre. Nu må vi se, hvad vi får med Trump, men valget af ham var i høj grad også et fravalg af Clinton og den systembevarelse hun repræsenterede.

Godt nytår

Peter Seier Chrsitensen, politisk næstformand
Folketingskandidat i Omegnens Storkreds