08.04.2020 Regeringen har besluttet at åbne daginstitutioner og skolerne for de mindre børn efter påske. En genåbning er i gang.

De kommende studenter og andre i afgangsklasser på ungdomsuddannelserne kan komme til eksamen, men ellers fortsætter nedlukningen af Danmark.

Når vi kan se, at antallet af indlæggelser er under kontrol, skal vi åbne Danmark igen. Det er jeg enig i. Regeringen har valgt, hvor man vil begynde.

Om det er den rigtige strategi at begynde med skolerne, ved jeg ikke. Jeg tror heller ikke, regeringen ved det. Vi må vente og se, hvordan det går.

Men jeg er optaget af, at vi ikke åbner for meget og for hurtigt. Hvis vi bliver overmodige, kan antallet af indlæggelser vokse voldsomt. Så kan vi blive nødt til at lukke ned igen. Så bliver det både meget dyrere på sigt, og endnu flere af vore gamle, svage og udsatte vil dø.

Så jeg bakker op om en forsigtig åbning nu efter påske.

De andre alvorligt syge skal også behandles

Jeg er også optaget af, at sundhedsvæsenet skal have ressourcer til at tage sig af alle. Også de patienter, der ikke har corona. Det piner mig lidt, når jeg hører folk, der siger, at der er masser af ledig kapacitet, så vi kan sagtens åbne Danmark hurtigere.

Det er ikke rigtigt. Når hospitalerne skal tage sig af mange coronapatienter, bliver andre sat på venteliste. Jo længere tid, der går, vil flere og flere alvorligt syge ikke få den behandling eller den operation, de har brug for.

Vi skal ikke gamble med de andre patienters liv og sundhed for at kunne åbne for fitnesscenteret eller frisøren nogle uger tidligere.

Indtil da må vi til gengæld sørge for, at virksomhederne får kompensation, og at hjælpepakkerne bliver tilpasset og gjort så fleksible, at de små virksomheder også kan bruge dem.

Forhandlinger straks efter påske

Men vi skal videre. Og vi skal forberede os i tide. Jeg har derfor kontaktet statsministeren og bedt om, at hun inviterer alle partier til forhandling om de næste skridt. Og helst allerede én af de første dage efter påske.

Jeg har som forberedelse til det, som regeringen kalder fase 2, bedt om, at vi efter påske kan få svar på nogle spørgsmål. Jeg har bedt statsministeren om:

  • At regne på smitterisikoen for en åbning af liberale erhverv allerede fra den 1. maj
  • At opstille retningslinjer for, hvordan restauranter, værtshuse og cafeer skal kunne forberede sig på en delvis åbning fra omkring samme tidspunkt
  • At opstille retningslinjer for delvis åbning af biografer, teatre, fitnesscentre o.lign. fra omkring 1. juni
  • En vurdering af, hvor langt vi skal hen, før der kan tages beslutning om en åbning af resten af detailhandlen inklusive storcentre.

Hensyn til de små virksomheder

Der er rigtig mange små virksomheder og selvstændige, som lider voldsomt nu, og rigtig mange af dem vil vælge konkurs frem for at sætte sig yderligere i gæld, hvis de ikke kan få svar på, hvornår lyset for enden af tunnelen bryder frem.

Vi skylder dem et nøgternt svar baseret på den viden, eksperterne besidder nu.

Den viden er nok mangelfuld, og ingen kan vide med sikkerhed, hvordan krisen og sygdommen vil udvikle sig.

Vi skal ikke sætte det vundne over styr

Men hvis regeringen på baggrund af sundhedsmyndighedernes vurdering mener, at en åbning af Danmark på denne måde kan foregå uden at overbelaste sundhedsvæsenet, vil vi anbefale, at det bliver det, man gør.

Hvis sundhedsmyndighederne ikke inden for en rimelig margin kan garantere, at sundhedsvæsenet kan følge med, vil vores anbefaling være, at man lader være.

Det vigtigste er, at vi holder sygdommen under kontrol. Det har vi klaret hidtil. Det vi har opnået, skal vi ikke sætte over styr igen.

Mange hilsner
Pernille