Flirten med Mette Frederiksen, som Jakob Ellemann-Jensen og Lars Løkke Rasmussen har haft kørende siden folketingsvalget, ser nu ud til at blive til et forhold. Ministerbilerne holder og venter, så både Jakob Ellemann-Jensen og Lars Løkke Rasmussen dropper nu deres valgløfte om en advokatvurdering af Mette Frederiksen.

Det kommer ikke bag på mig. Det er politik, når det er allerværst. Tænk, at man veksler danskernes retssikkerhed til en ministerchauffør og en fed dertilhørende hyre. I min optik er det under al kritik og et stort demokratisk problem, der bekymrer mig dybt. 

Magt for magtens skyld, hvor man vender på en tallerken, som dette er udtryk for, kan svække hele grundlaget for vores folkestyre. Jeg synes, det er en skændsel, at det ene og alene handler om dem selv – Jakob Ellemann-Jensen og Lars Løkke Rasmussen.

Ikke udtryk for værdighed

Selvfølgelig skal der sættes et værdigt punktum i sagen og for minkavlerne, som Jakob Ellemann-Jensen og Lars Løkke Rasmussen siger. Minkavlerne bør selvfølgelig få deres lovede erstatning hurtigst muligt.

Men det er på ingen måde udtryk for værdighed at lægge minkskandalen i graven uden videre, som de to herrer nu vil. Hvordan kan Jakob Ellemann-Jensen og Lars Løkke Rasmussen støtte en statsminister, som de ikke har garanti for, har overholdt ministeransvarsloven?

For mig er det helt åbenlyst, at der er stor sandsynlig for, at Mette Frederiksen ville blive vurderet til at have handlet groft uagtsomt og dermed kunne få en fængselsstraf, hvis der blev lavet en uvildig advokatundersøgelse, som endte i en rigsretssag.

Derfor kan man godt sige, at Jakob Ellemann-Jensen og Lars Løkke Rasmussen med deres udmelding i dag bliver medskyldige. De gør tykt grin med danskerne og minkavlerne, når de lader Mette Frederiksen slippe for at blive stillet til ansvar for sit lovbrud, der har kostet et helt erhverv livet og påført danskerne en regning på 19 milliarder kroner. 

Vi kæmper videre 

Efter at flertallet for en uvildig advokatvurdering i dag er forsvundet, kræver det, at der kommer et valg mere inden november 2025, hvor flertallet skal genopstå. For ellers falder minksagen for forældelsesfristen.

I Nye Borgerlige kommer vi til at kæmpe videre. Vi klør på for, at retfærdigheden sker fyldest. For vi skylder retsfølelsen og folkestyret at gøre, hvad vi kan for at få sagerne rejst. 

Hvis der kan rejses en rigsretssag mod Mette Frederiksen, så skal der rejses en rigsretssag.