Man gør klimaet en bjørnetjeneste ved at flytte produktionen til lande, der er mindre effektive. I det øjeblik, vi reducerer klimabelastningen via afgifter og reducerer produktionen i Danmark, er der andre, der vil øge deres produktion.”

Sådan lyder det fra en professor, efter økonomer som led i et større EU-samarbejde har lavet beregninger, der viser, at EU’s ambition om at være klimaneutral i 2050 kan øge udledning af CO2 i andre lande.

Det har vi sagt fra start i Nye Borgerlige. Og derfor var vi tilbage i december ikke blandt de partier, der tilsluttede sig en aftale om et CO2-reduktionsmål på 70 % i 2030.

Hvorfor valgte vi så det? Jo, for det første er 70 % en langt større reduktion end de lande, som vi konkurrerer med, har lovet at gennemføre. Det er derfor uundgåeligt, at det vil skade Danmarks eksport og indtjening.

Vi skal ikke gøre os selv fattigere

Politikerne argumenterer for klimaloven med, at ”Danmark skal være et foregangsland i den internationale klimaindsats, som kan inspirere og påvirke resten af verden”.

Det er naivt at tro, at store lande som Kina og USA vil kigge vores vej, når vi blot gør os selv fattigere. Varerne vil blive produceret i et andet land, der er mindre klimaeffektive og dermed føre til større CO2-udledning. På den måde vil USA og Kina blot takke os for at gavne deres økonomi.

Danmarks CO2-udledning er kun på cirka 0,1 % af verdens samlede udledning. Så selv om vi stoppede al udledning i Danmark i morgen, ville det ingen effekt på klimaet overhovedet.

Dermed ikke sagt, at vi bare skal sætte os på hænderne og se til. Nej, Danmarks klimapolitik skal basere sig på fornuft, videnskabelighed og realisme. Problemerne skal behandles rationelt – baseret på videnskabelighed og dokumenterbare effekter.

Økonomisk vækst er vejen frem

Klimaloven var en dårlig idé inden Coronakrisen. Den er en endnu dårligere idé i dag. Vi har ikke brug for at klatte med pengene i denne situation. Vi har rigeligt andet at bruge dem på.

Det kan for eksempel være ved at udvikle nye og bedre teknologier, som kan løse problemet på rentabel vis. Danmark har som et højteknologisk land sin rolle at spille her. Det skal vi udnytte.

At sætte den økonomiske vækst i stå, er den helt forkerte måde at gribe problemet an på. Kun et velstående land i økonomisk fremgang vil have råd til de nye og renere teknologier.

I Nye Borgerlige fortsætter vi med den sunde fornuft – og vi skal nok forsøge at råbe politikerne op.