Det var et sandt mareridt, en ældre dame med demens for nylig blev udsat for på et plejehjem i Helsingør. På engelsk blev hun truet og ydmyget på det groveste af en SOSU-hjælper. Tænk, hvor bange og forvirret den ældre dame må have været, da den mandlige SOSU-hjælper overdyngede hende med fornærmelser på et for hende fremmed sprog.

”Hvad fanden vil du? Dumme kælling. Jeg smadrer dig!”

Sådan sagde SOSU-hjælpen blandt andet til beboeren på plejehjemmet. Det bliver kaldt en enkeltsag. Men efterhånden har vi set så mange enkeltsager, at der tegner sig et mønster af et system, der er noget helt fundamentalt galt med. Vi har desværre – i vores såkaldte velfærdssamfund – fået en ældresektor, der er plaget af alt for mange brodne kar.

Skal aldrig arbejde med ældre igen

SOSU-hjælperen er allerede blevet bortvist og meldt til politiet. Det er en start. Men nu må ældreministeren svare på, hvordan vi sikrer os, at han ikke får ansættelse igen i en lignende stilling i en anden kommune.

Derfor har jeg indkaldt ministeren i samråd, hvor jeg vil have svar på, hvad han vil gøre for at sikre os mod, at ansatte, der truer eller ydmyger beboere, ikke kan få arbejde noget andet sted i ældresektoren.

Hvis vi ikke griber ind, er der desværre en reel fare for, at den fyrede kan få arbejde andre steder. For som bekendt mangler de fleste plejehjem arbejdskraft. Ham og andre brodne kar kan derfor nemt få ansættelse i kommuner, da hans identitet ikke er offentligt kendt.

Det handler om mangel på empati

Jeg er ikke i tvivl om, at fagbevægelsen og de venstreorienterede politikere vil benytte lejligheden til at råbe op om behovet for mere uddannelse og flere penge. Det gjorde de også, da der dukkede optagelser op af groft omsorgssvigt på plejehjem i Randers og Aarhus.

Det er for mig åbenlyst, at problemet ikke kun er mangel på uddannelse og ressourcer. Problemet er mangel på empati. Nogle mennesker skal ikke have lov til at arbejde med andre mennesker. Det kræver nemlig medfølelse og ordentlighed at varetage omsorgsarbejde.

Et plejehjem uden omsorg er som et fængsel. Det er en skamplet på vores samfund, som jeg håber, vi kan lære af. For vi skal ikke acceptere, at vores ældre bliver truet og ydmyget. På et plejehjem skal der være hjerterum. Livet skal nemlig leves hele livet.

Få nyt fra mig på mail