I aften viser TV2 dokumentaren ”Med børnene som våben”. Dokumentaren kommer til at sætte fokus på Familieretshusets mangelfulde og skadelige praksis i såkaldte højkonfliktsager.

Selv har jeg kendt til problemerne i årevis. Forældre mister kontakten til deres børn, når den anden part kommer med grundløse anklager, som ikke bliver efterprøvet.

Andre forældre mister kontakten med deres børn i årevis, fordi konflikten trækkes ud i det uendelige, og bopælsforælderen imens nægter at udlevere til samvær.

Det uhyggelige er, at dette kan ske for os alle sammen. For der er ingen retssikkerhed. Systemet er uretfærdigt.

Ansvaret er politikernes


Det mest tragiske ved alt dette er, at politikerne kender til problemet såvel som jeg.

Det er velkendt, at det skyldes lovgivningen, at det er bopælsforælderen, som har al magten. For eksempel kan han eller hun simpelthen nægte at udlevere børnene ved blot at lyve om, at den anden forælder på en eller anden måde forvolder skade på børnene.

Det er også lovgivningens skyld, at anklager imod den ene forældre fører til adskillelse fra børnene, selvom de ofte er komplet grundløse. Der står sort på hvidt i lovgivningen, at skyldsspørgsmålet ikke spiller ind i Familieretshusets vurdering.

Så lovgivningen gør altså, at den ene forældre kan blive belønnet for at skabe konflikt Det har politikerne som minimum kendt til i et års tid, hvor jeg og Nye Borgerlige har råbt op om manglen på retssikkerhed. Dengang foreslog vi, at skyldsspørgsmålet selvfølgelig skal vægtes i det familieretlige system.

Altså fuldstændig som i alle andre dele af vores retssystem.

Nyt forslag på vej

Desværre blev forslaget stemt ned af stort set alle de partier, der bærer ansvaret for det syge og dysfunktionelle system. De har altså ladet stå til, imens endnu flere familier er gået i stykker.

Men vi opgiver ikke kampen af den grund. Allerede i næste uge, den 29. april, har vi et nyt forslag til behandling i Folketinget. Også dette forslag skal sikre, at løgnagtige forældre ikke belønnes. Derfor foreslår vi, at påstandene skal undersøges, imens der gennemføres overvåget samvær.

Samtidig skal de undersøgelser ske på et ”fast track”, så de ikke kan blive forsinket af de andre bureaukratiske problemer, der kan være i Familieretshuset.

Politikerne har gjort meget skade ved at se den anden vej. Men det er ikke for sent for dem at rette op på det syge system. De skylder til gengæld at gøre det NU!