Jeg har i den seneste tid krydset klinger med fødevareminister Rasmus Prehn i det, man vist bedst kan tegne som broccoli-gate.

Forleden lavede jeg nemlig et kritisk opslag på Facebook, da ministeren delte en kampagne om en ny, politisk satsning om at spise varieret og klimavenligt: ”Broccoli er sundt – men ikke hvis det er det eneste, du spiser”.

Det siger du ikke, Rasmus Prehn!

Jeg mener godt, at danskerne selv kan styre, hvad de indtager, og intet ligger mig fjernere end at diktere andres kost.

Og det betyder ikke, at jeg er imod forebyggelse af alvorlige sygdomme, som Rasmus Prehn skrev, fordi jeg kritiserer brugen af skattekroner på at belære danskerne om kostråd.

Prehn kalder kampagnen ”ret billig”

Efterfølgende kunne BT afsløre, at Rasmus Prehn og hans styrelse har brugt mere end 3 millioner kroner af skatteborgernes penge på det formynderiske frås.

Ministeren udtalte til BT, at det ”er en super god og helt nødvendig kampagne”, og at den er ”ret billig”.

Undskyld mig, hvad sker der for Rasmus Prehn?

Til spørgetimen i Folketinget på onsdag den 26. januar har jeg tænkt mig at spørge fødevareministeren, hvordan han kan forsvare at bruge danskernes hårdt tjente skattekroner på en opdragelseskampagne, der endda mangler bevis for effekten.

Hvis der ikke kan svares klart på det, må kampagnen regnes for at være ren selvpromovering og kontrolbehov over for danskerne fra Rasmus Prehns side, som jeg højt siger fra over for.

Politikerne skal ikke opdrage

De officielle kostråd blev indført tilbage i 1970’erne, og historisk set har det sikkert været fornuftigt at oplyse danskerne om vigtigheden af at spise sundt og varieret.

Man har også siden dengang undervist skoleelever i Madpyramiden i hjemkundskabsundervisningen – og det har jeg også selv gjort som lærer – hvilket er positivt.

Men danskerne er som befolkning meget oplyste, og derfor forekommer broccolikampagnen mig fuldstændig meningsløs og komplet ligegyldig.

Jeg er så træt af politikere og myndigheder, der indskrænker vores frihed og vil bestemme alt over os.

Danskerne skal bestemme mere selv

Jeg er borgerlig, og derfor vil jeg ikke opføre mig som pædagog over for danskerne, som Rasmus Prehn gør.

Hvis man vil spise meget kød og få grøntsager, skal man gøre det. Hvis man vil spise mange grøntsager og lidt kød, skal man gøre det. Hvis man vil spise plantebaseret, skal man gøre det. Hvis man vil spise varieret, skal man gøre det.

Det skal man som voksent menneske selv bestemme.