“Vi har et særligt ansvar for de børn, der har det allersværest. Børn, der har oplevet misbrug, vold og svigt. (…) Vi må entydigt tage børnenes parti”. Sådan sagde statsminister Mette Frederiksen i sin nytårstale d. 1. januar 2020.

Det er nu mundet ud i de konkrete forhandlinger om ’Barnets Lov’, hvor regeringen ønsker, at flere børn tvangsanbringes. Det sker vel og mærke, selvom Danmark er det land i Norden, der ifølge en undersøgelse fra ROCKWOOL Fonden placerer relativt flest børn og unge udenfor hjemmet.

I Nye Borgerlige deler vi ikke ambitionen om, at flere børn skal fjernes fra deres familier. Anbringelser vil aldrig helt kunne undgås for nogle børn, men det er det mest invasive indgreb i en familie, og hver eneste tvangsanbringelse må derfor overvejes nøje og helst forebygges, hvis det er muligt.

Børn og unge skal ikke svigtes

I TV2-dokumentaren ’Nødråb fra børnehjemmet’ vises der frygtelige billeder af børn og unge, der af ansatte udsættes for voldsomme magtanvendelser. Samtidig afsløres det, at flere af de magtanvendelser, der finder sted på opholdssteder og institutioner for anbragte børn i Danmark, ikke bliver indberettet, selvom det er lovpligtigt.

Det er dybt bekymrende med alle de skyggetal. For det gør, at de sociale tilsyn ikke kan gøre deres arbejde, når de af gode grunde ikke kan kontrollere de magtanvendelser, der ikke indberettes. Taberne bliver børnene, der oplever svigt på ny.

Børn og unge, der fjernes fra deres familie og anbringes, har allerede lidt en af de største sorger, man kan lide – at blive fjernet fra sit hjem og sin familie. Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at de nu skal svigtes igen på de steder og af de mennesker, der skulle give dem omsorg og et trygt sted at være.

Kaldt ministeren i samråd

Jeg må indrømme, at jeg er bekymret over regeringens retning på dette område. For hvordan kan man forsvare at ville tvangsanbringe flere børn, når der ikke er styr på anbringelsesstederne?

Derfor har jeg indkaldt socialminister Astrid Krag i samråd. Hun må konkret forklare, hvad regeringens holdning er til forholdene på de danske opholdssteder og institutioner for anbragte børn. Jeg vil have et klart svar på, hvad ministeren konkret tænker, at der kan gøres for at sikre, at magtanvendelser registreres og oplyses til de sociale myndigheder.

De mest udsatte børn og unge i vores samfund skal der tages hånd om. De skal være trygge og hjælpes videre i tilværelsen på bedst mulig vis. De skal ikke råbes af, føle sig utrygge eller udsættes for overgreb.