Fredag d. 25. september meddelte regeringen med blot én dags varsel, at alle private arrangementer – altså både bryllupper, konfirmationer og andre store fester – skulle begrænses til 50 personer. Derfor måtte mange danskere efter lang tids forberedelser ringe venner, familie og bekendte op for at meddele dem, at de ikke længere var inviteret til den store dag.

Prisen for regeringens udmelding er andet end blot skuffelse. Aflysningerne medfører store økonomiske tab for udlejningsselskaber, restauratører, cateringfirmaer og andre ramte brancher. På samme måde er mange hårdt tiltrængte natklubber og barer blevet taget på sengen, da lukketiden pludselig blev ændret til klokken 22. Regeringen lavede de nye restriktioner helt hen over hovedet på erhvervslivet, der med få dages varsel måtte se deres indtægtsgrundlag styrte i grus.

Nye Borgerlige kæmpede alene for virksomhederne

Da Folketinget i marts vedtog ændringer i epidemiloven, var Nye Borgerlige den eneste folketingsgruppe, der ønskede at fastholde virksomhedernes ret til erstatning. Ingen andre folketingsgrupper støttede vores forslag, hvilket blandt andet har medført blødende regnskaber, konkurser, fyringer og uoverkommelig gæld for mange erhvervsdrivende.

Regeringen kan prøve at spise erhvervslivet af med hjælpepakker, men disse rækker ikke til at kompensere for de enorme økonomiske tab, erhvervslivet lider som følge af regeringens utilregnelige coronapolitik. Det mindste, man fra regeringens side kunne forvente, var åbenhed. Åbenhed om processen og det, der ligger til grund for restriktionerne.

Brug for en langsigtet plan

Regeringen skylder danskerne at levere en langsigtet plan, så erhvervsdrivende og privatpersoner kan forudse udviklingen og tilpasse sig derefter. Samtidig er der brug for en oversigt over den planlagte kompensering for de hårdest ramte brancher.

Regeringen svigter, når erhvervsdrivende må leve i konstant frygt for at gå konkurs, og de privatansatte konstant må frygte en fyreseddel. Det kan regeringen ikke være bekendt. Hvis man vil have regeringsmagten, må man tage ansvar. Ansvar for hjælp og svar til de danskere, der mister jobbet eller livsværket. Det er mennesker og familier – ikke bare tal i et Excelark.

Desværre virker det til, at regeringen ikke har lært af fejlene. Den nye epidemilov er netop sendt til høring, og her er erhvervslivet ganske enkelt overhovedet ikke med.

Regeringen lægger altså op til, at erhvervslivet også fremadrettet skal være uden retningslinjer og en ret til kompensation. Man må alene leve på politikernes velvilje, når katastrofen er ramt.

Det er ganske enkelt respektløst.